Виноградні равлики – самий рентабельний бізнес

2019/08/27

Виноградні равлики - самий рентабельний бізнес

Розведення виноградного равлика є актуальним напрямком в бізнесі, який здатний  принести прибуток. На сьогоднішній день попит на виноградного молюска перевищує пропозицію. Розмір реального виробництва задовольняє попит всього на 60%.

Оскільки цей делікатес насичений всіми поживними і корисними властивостями він все більше завойовує популярність на ринку. М’ясо виноградного равлика не містить жирів і шкідливого холестерину, на 70% складається з білка, що прирівнює його до дієтичного продукту. Це м’ясо рекомендують вживати в їжу вагітним, дітям, людям хворим на діабет, які страждають від бронхітів і хворобами шлунково-кишкового тракту.

Умови розведення

Ці тварини невибагливі, тому вільно адаптуються до будь-яких умов. Розглянемо ферму закритого типу, оскільки в таких умовах можна займатися розведенням равликів круглий рік. Завдяки контролю температури і вологості в приміщенні, равлик не впадає в анабіоз, що дозволяє їй розмножуватися кілька разів на рік.

У цьому випадку 20 квадратних метрів буде досить. На даній площі встановлюють молюскаріі для утримання дорослих особин. Це закриті, добре провітрювані бокси, в яких контролюється температура і вологість. Комфортною є температура в межах 20 – 23 градусів Цельсія, вологість тримається на позначці 80 – 85%.

На такій площі можна розмістити близько 3500 дорослих особин, готових до розмноження, так зване маточне стадо. При постійному контролі і дотриманні умов утримання 1 равлик здатен дати близько 100 малюків, які досягають розмірів дорослої особини за півтора року. Вартість 1000 дорослих особин маточного стада обійдеться в середньому 3000 гривень.

Для вдалого запліднення, пару молюсків, відкидають в окремий контейнер. Після того, як кладка яєць буде відкладена, дорослих особин повертають в звичне середовище. Для збереження і виживання всієї кладки використовують інкубатор. Таким чином 95% всієї кладки залишається життєздатною, що збільшує ефективність розмноження.

Раціон молюсків повинен бути різноманітним. Крім сухого корму в їжу необхідно додавати кальцій, а також свіжі овочі і зелень (капусту, виноградне листя, інше). Витрата корму становить 1 кг на 20 особин.

На утримання (корм, комунальні платежі) такої ферми піде в середньому до 3000 гривень на місяць.

Ринок збуту

Оптимальними сегментами на ринку збуту даного продукту, є ресторани, а також виробництва напівфабрикатів з равликового м’яса (ікри) або косметичні компанії. Експорт виноградних равликів у країни Румунії, Латвії з кожним роком набирає обертів, збільшуючи вартість за 1 кг.

Витрати і рентабельність

На старті такого бізнесу доведеться витратити в районі 20000 – 30000 гривень, сюди входять обладнання, оренда, витрата на корм, а також покупка маточного стада.

За півтора року з 15 кг маточного стада може вийде 800 кг готової продукції. Наш обсяг маточного стада на наступний сезон може дати близько 5 тонн готової продукції. Розмір суми експорту такого обсягу, складе більше 300 тисяч гривень. Після реалізації і відрахування стартових капіталовкладень, чистий дохід складе 80%.

Окупність цього бізнесу складе півтора року.